Numune Tiplerine Göre NIR Opsiyonlarının Seçimi

Numune Tiplerine Göre NIR Opsiyonlarının Seçimi

Numune Tiplerine Göre NIR Opsiyonlarının Seçimi

Bilindiği üzere Near Infrared Spectroscopy ( NIR ), referans yöntemler ile analizleri yapılabilen parametrelerde, ikincil bir yöntem olarak, hızlı analiz yöntemi olarak kullanılmaktadır. NIR teknolojisinin yapabildikleri düşünüldüğü zaman çok çeşitli sektörlerde uygulanabilirliği ile karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli numuneler farklı fiziksel özelliklere sahip olabilir. Bu durumda numunenin NIR sistemlerinde de analiz edilebilirliği önemlidir. Bu yazımızda, NIR spektrokopisinin farklı numune tipleri ve bu çeşitlilik içerisinde hangi ölçüm sistemi ve hangi numune kaplarının kullanılması gerektiği hakkında bilgiler paylaşacağız.

NIR uygulamalarında en önemli hususlardan birisi numunemizin ne kadar homojen olduğudur. Bir numune istenildiği kadar homojen olmaz ise, NIR uygulamalarında o ürün, fiziksel özelliğinden dolayı, bizlere istediğimiz bilgileri tam olarak veremeyebilir. Ancak korkmayın, bir çözümü var.

Buchi NIR sistemleri, her türlü numune yapısı ve özelliklerine göre  çeşitli opsiyonlar sunmaktadır.

Ölçüm Yönü – Up View & Down View

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz sebeplerden dolayı, ışık kaynağının analiz yönü kritik bir tercih olabilir. Numunenin fiziksel yapısı, numuneyi gerçek anlamda temsil edemediği durumda ölçüm yönü hayat kurtaracaktır. Buchi NIR sistemleri, standart olarak, Up View ( Işık Aşağıdan Yukarıya ) ve Down View ( Işık Yukarıdan Aşağıya ) ölçüm yönlerini kullanıcılarına sunmaktadır. Bunun sayesinde, çeşitli numune tipleri ve uygulamalar için uygundur.

Up View Ölçümün Avantajları

Down View Ölçümün Avantajları

Minimum efor ile son derece tekrarlanabilir sonuçlar elde etmek için daha doğrulanabilir numune ölçümü.

Sahip olduğu daha geniş ölçüm aralığı ve daha geniş numune kabı taşıyıcısı ile numuneyi daha geniş alanda temsil ederek ölçebilme.

Numune ile temas etmeyen ışığın neredeyse tamamen uzaklaştırılması.

Cam petri kaplarının kullanımı yerine plastik numune kapları ve diğer NIR absorlayabilen kapların kullanılabilmesi.

Transflektans kullanarak sıvı numunelerin ölçülebilmesi.

 

 

 

İki ölçüm yönteminin özelliklerine detaylıca değindikten sonra;

Sıvıları analiz etmek ve en yüksek hassasiyetin gerekli olduğu tüm numuneler için Up View sistem tercih edilirken; Homojen olmayan numuneleri ölçmek ve cam içermeyen ortamlarda çalışmak için Down View sistem tercih edilmelidir.

Numune Kapları ve Özellikleri

NIR sistemleri, farklı numune tipleri için çeşitli numune kap opsiyonları sunmaktadır. Aşağıda bu opsiyonları Up View ve Down View sistemler ile eşleştirerek, detaylandıracağız.

Up View Sistemler İçin Numune Kapları

NIR samples; NIR system; spectroscopyHigh Performance Numune Kapları : Bu numune kapları genellikle yüksek kaliteli ve optik olarak test edilmiş cam pencereleriyle ayırt edilir. Bu numune kapları, optik performansın gerekli olduğu uygulamalarda kullanılmalıdır.

Robust Numune Kapları : Bu numune kapları kauçuk jantla korunur ve zorlu ortamlarda daha fazla dayanıklılık sağlar.

Standart Cam Petri Numune Kapları : En ekonomik seçenek olarak bu kaplar, en yüksek numune verimi için birden fazla numune kabı gerektiğinde de kullanışlıdır.

NIR system; sample cup

Down View Sistemler İçin Numune Kapları

Geniş Numune Kabı : Daha büyük bir örnek alanı ölçüm noktasının altından geçtikçe, homojen olmayan numuneler için en uygun olanıdır.

Küçük Plastik Petri Numune Kabı : Çoğunlukla, cam içermeyen ortamlarda kullanılmak üzere daha büyük numune kaplarını doldurmak için yetersiz olan homojen numune miktarları için önerilir.

 

NIR sistemlerinin ölçüm yöntemleri ve farklı numune tiplerinin analizi için numune kabı opsiyonlarını ve özelliklerini incelediğimiz bu yazımızın sonuna geliyoruz. Laboratuvar analizlerinizde NIR sistemleri kullanmayı düşünmeye başladığınızda bu yazımız sizler için faydalı olacağını düşünüyoruz.

NIR sistemleri ve uygulamaları hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.